Aan de Goed Nieuws Show komt maar geen eind en opnieuw is de sponsorcommissie de brenger van dit nieuws. Er is een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met Ria Roozen en Nico de Rooij van Café De Beurs en het daarbij behorende reclamebord is deze week geplaatst langs ons hoofdveld. We kunnen het ons nauwelijks voorstellen dat u het niet weet, maar dit gezellige, bruine café met groot terras is gevestigd aan het Scheffersplein en dankt z’n naam aan dit plein, dat namelijk de Beurs heette tot daar in 1862 het standbeeld van Arij Scheffer geplaatst werd.

Of De Beurs het oudste café van Dordrecht is weet niemand met zekerheid te zeggen. Volgens stadshistoricus Jaap Bouman zijn De Beurs en Groothoofd (ook al genoemd naar de locatie) de oudste van de stad, met een historie die terug gaat tot rond 1850, maar is nooit degelijk historisch onderzoek gedaan naar welk café nu echt het oudste is. Wij gaan dat mysterie hier niet oplossen, maar zijn trots dat een café met zo’n rijke traditie aan onze club verbonden is.

We vonden trouwens (zie onder) een heel oud plaatje van café De Beurs, dat waarschijnlijk gemaakt is in 1938, want in dat jaar vertrok de kapper die daar op de hoek met de Groenmarkt zat. Als we de foto wat nader bestuderen zien we dat De Beurs in die tijd Sleutel bieren tapte. Dat werd gebrouwen op een steenworp afstand, bij De Sleutel aan de Varkenmarkt. Als u wilt weten wat er tegenwoordig bij De Beurs op het vat zit zult u er toch echt zelf naar toe moeten…

Foto: Regionaal Archief Dordrecht