Eigen roem stinkt, maar af en toe mag je best een beetje trots zijn op je eigen vereniging. Eigenlijk waren we dat best al een beetje met het verduurzamingsproject, dat GSC/ODS in 2016 opstartte met het leggen van 200 zonnepanelen op het dak van ons clubhuis. Sindsdien is er véél gebeurd en vragen we ons wel eens af; zijn wij de groenste club van Nederland? Dinsdag kregen we een antwoord op die vraag van drie medewerkers van De Groene Club, die bij GSC/ODSop werkbezoek kwamen.

De Groene Club is een onafhankelijk adviesorgaan, dat inmiddels zo’n 1200 clubs door heel Nederland adviseert over verduurzaming van accommodaties. Normaal komen deze specialisten dus adviezen brengen maar deze ochtend kwam ze juist expertise halen. Want, om het verlossende woord maar te spreken, bij De Groene Club kennen ze (nog) geen enkele vereniging die verder is op het gebied van besparen en slim omgaan met energie.

Onder het genot van een kop koffie vertelden initiatiefnemer Martien Blom, projectleider Marcel Eichhorn, penningmeester Thomas Scheurwater en onze kersverse voorzitter Cees dan Breejen wat er in zes jaar gerealiseerd is en er nog te doen is. Van het gas af was doelstelling één (gehaald), energieneutraal worden de tweede (voor 95% gehaald) en tot slot energieleverancier worden voor de omgeving. Dat laatste is voorlopig nog niet bereikt. Eerste stap in die richting is om de met name in de zomer veel opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken in de juist veel energie vragende winter.

Marcel verzorgde een rondleiding in en om ons clubhuis, waar de mannen van De Groene Club aandachtig kennis namen van wat er tot nu gebeurd is in bijvoorbeeld kantine, keuken, washok en kleedkamers, maar ook op het dak van het clubhuis en in de kruipruimte daarvan. Zijn expertise is inmiddels ook bekend bij andere voetbalclubs in Dordrecht. Voor de critici (ja ja, die hebben we nog in onze club) heeft Marcel ook nog een boodschap; de verwarming van de kleedkamers wordt binnenkort geoptimaliseerd.