Ploegen die in de vierde klasse spelen krijgen van ons plaatselijk dagblad bitter weinig belangstelling, maar andere media hebben gelukkig wel oog voor clubs, die op dit niveau acteren. Deze week schrijft VoetbalJournaal over ons verrassend goed presterende Zaterdag-1. Hieronder de tekst van het artikel:

“Natuurlijk zat niemand er op te wachten dat het voetbalseizoen weer spaak liep. Maar de zaterdagploeg van GSC/ODS is een van die teams die nog een beetje extra balen. De Dordtenaren bleven in zeven wedstrijden nog ongeslagen in de vierde klasse E. ,,En het is maar afwachten hoe het na de jaarwisseling verder gaat’’, aldus trainer Dennis Groeneweg.

Op de derde plek in 2018 na, bivakkeert GSC/ODS al sinds 2015 in de middenmoot van de vierde klasse. Dat de Stadspoldersclub nu zonder nederlagen de vervroegde winterstop heeft bereikt, stemt dus tevreden. ,,Het valt op z’n plek’’, aldus Groeneweg. ,,We hebben er afgelopen zomer weliswaar drie spelers van buitenaf bij gekregen, maar het belangrijkste verschil met de voorgaande seizoenen is de ontwikkeling van de vaste kern. De afgelopen jaren moesten veel jonge spelers wennen aan de overstap van de jeugd naar de senioren. Zeker in de vierde klasse zit daar nogal een verschil tussen. Daar werd misschien iets te makkelijk over gedacht, maar dat doe je niet ‘effetjes’. Een groot deel van de selectie speelt nu zo’n drie jaar samen en dat merk je op het veld.’’

Voormalig speler Groeneweg, die vijf jaar geleden direct doorrolde in het trainersambt, is lovend over de werklust van zijn spelersgroep. ,,Ze doen er werkelijk alles aan om de overwinning over de streep te trekken. Het zijn allemaal harde werkers. De motivatie is prima, al schuilt er ook wel een gevaar in onderschatting. Als je denkt dat het makkelijk wordt, gaat het fout. Dat hebben we meegemaakt tijdens de wedstrijd tegen Herovina. Halverwege stonden we 1-0 achter. Toen ben ik in de rust wel even kwaad geworden. Dat werkte goed, want in de tweede helft vielen we alleen maar aan en wonnen uiteindelijk met 1-2.’’

Competitievervalsing

Ondanks de ongeslagen status, steekt er in 4E (Zuid I) nog een club bovenuit. Het Ambachtse IFC verruilde de eerste klasse zondag voor de vierde klasse en is volgens Groeneweg wat maatjes te groot voor dat niveau. ,,Eerder maakten we dat ook mee met SC Feyenoord en vorig seizoen met Internos. Eigenlijk is het een vorm van competitievervalsing, want je krijgt niet de kans om kampioen te worden’’, aldus Groeneweg die met zijn elftal eind november IFC wel op een gelijkspel hield. ,,In de slotfase schoten we zelfs nog een bal op de lat. Maar zelfs al hadden we gewonnen, dan had ik IFC nog steeds de beste kansen op de titel gegeven. Over een heel seizoen zullen zij zoveel stabieler zijn. Wij zullen echt nog wel een keer gaan verliezen, maar die kans is bij IFC veel kleiner.’’

Wanneer de competitie in 2022 weer wordt hervat, hoopt Groeneweg dezelfde flow bij zijn spelers terug te zien als de voorbije maanden. ,,Je moet een keer uit die vierde klasse komen. De nacompetitie is een loterij, maar het is wel de ambitie om die stap een keer te zetten. Wat dat betreft is het goed dat de zondagclubs nu horizontaal mogen overstappen, want dan vormen zij geen oneerlijke concurrentie meer in de vierde klasse.’’

BRON van bovenstaande: VoetbalJournaal