Zonder scheidsrechters kan er niet gevoetbald worden. Toch schijnen voetballers dat nog steeds niet te begrijpen. In plaats van leiding te accepteren en waarderen is de arbiter maar al te vaak mikpunt van commentaar. Vind je het gek dat het amateurvoetbal kampt met een groot scheidsrechterstekort? Er zijn er nog maar 30.000 over en de KNVB luidt nu – net als veel clubs – de noodklok.

Het getal 30.000 lijkt veel, maar het gaat hier om maar 3.500 KNVB-scheidsrechters. De rest is clubscheidsrechter. KNVB-scheidsrechters leiden de ontmoetingen in de A-categorie en een scheidsrechter van de club doet dat voor de meeste andere wedstrijden. Met 32.000 duels per speelweekend is dat een gigantische operatie, waaruit ook meteen de uitdaging blijkt: structureel komt het amateurvoetbal nu al tussen de 1.000 en 1.500 arbiters tekort.

Filmpje

Teams op de bodem van de B-categorie, zoals ook onze lagere elftallen, komen steeds vaker zonder scheidsrechter aan de aftrap staan. Een speler moet dan noodgedwongen fluiten. De KNVB is daarom begonnen met een grootschalige ondersteunings- en wervingscampagne. Daarbij is een bekende oud-clubgenoot van GSC/ODS betrokken. Kijk hier naar zijn filmpje !

Samen met alle verenigingen wil de KNVB dit jaar dan ook flink aan de slag om weer een rijkgevuld scheidsrechterskorps te krijgen. Allereerst met de Campagne ‘Collega’s gezocht (m/v)’, een grootschalige social media-campagne om voetballers te enthousiasmeren ook te gaan fluiten. Jongens, meiden, mannen en vrouwen kunnen bij hun eigen vereniging ervaren hoe leuk het is om wedstrijden te leiden.

Talent

Scheidsrechters zijn géén talentloze voetballers, zoals soms wordt gedacht. Sterker nog, volgens Werner ter Avest, hoofd arbitrage- en bestuurszaken bij de KNVB, is dat juist niet zo: “Clubtrainers zouden daarom veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken. Zij kunnen invloed uitoefenen op spelers en met ze meedenken of het een geschikte rol voor ze kan zijn.”

Veel clubs hebben weliswaar een scheidsrechtercoördinator aangewezen, maar in de praktijk komt die rol vooral neer op het compleet krijgen van de lijsten op vrijdagmiddag. Van echt beleid, zoals die er is voor de jeugd, accommodatie, sponsors en vrijwilligers, is nagenoeg geen sprake. Slechts 100 van de ruim 3.000 verenigingen heeft het ARAG Fair Play Certificaat, een bewijs dat je het als club goed voor elkaar hebt.

Trots

Voorbeeld van zo;’n club is CSV’28 uit Zwolle. Hun clubscheidsrechters fluiten nu zelfs wedstrijden van de jeugdteams bij PEC Zwolle. Met trots wordt dat uitgedragen. Net als iedere keer, wanneer één van hun clubscheidsrechters KNVB-official wordt. Hoe mooi is de gedachte dat je als club in potentie de nieuwe Björn Kuipers of Danny Makkelie hebt opgeleid? Ter Avest stelt zelfs: “als iedere vereniging één scheidsrechter laat doorstromen, dan is het tekort zo opgelost.”

Heb je interesse in een scheidsrechterscursus? Stuur een mailtje naar secretariaat@gscods.nl en we gaan met jou kijken wat we kunnen doen!