In de aanloop naar een nieuw voetbalseizoen overwegen veel teams weer nieuwe spullen aan te schaffen. Denk aan tenue’s, trainingspakken, voetbaltassen, inloopshirts, ballen en coachjassen. Denk ook aan presentatiekleding; dat wil zeggen shirts, polo’s of pakken waarin je met het hele team op wedstrijddagen hetzelfde gekleed gaat. Hiervoor gelden bij GSC/ODS een aantal regels ! Hou hier dus rekening mee.

De club heeft een contract met Kelme. Dit sportmerk sponsort onze vereniging en biedt zowel de leden als de club kortingen op haar producten. In ruil daarvoor zijn de club en onze leden verplicht om sportartikelen, die gedragen en/of gebruikt worden op onze accommodatie, bij Kelme aan te schaffen. Dit levert elke zomer, dus ook nu, discussies op met leden die zich benadeeld voelen. En da’s jammer.

Uiteraard is elk artikel – ongeacht wat – altijd wel ergens goedkoper te krijgen. Zonder het contract tussen GSC/ODS en Kelme zou iedereen dus kunnen kopen wat-ie wil. Het gevolg is dan dat alle teams in verschillende kleding van allerlei merken rondloopt. Niet mooi, maar je zou er mee kunnen leven. Echter, de club krijgt er niets voor terug en dát is wel een probleem.

Geld dat niet binnen komt via Kelme en sponsors zal op een andere manier vergaard moeten worden; hogere contributie en hogere kantineprijzen bijvoorbeeld. Het bestuur heeft vijf jaar geleden dan ook bewust gekozen voor een contract met een kledingsponsor en de uitvoering en naleving daarvan overgedragen aan de sponsorcommissie. Commissieleden krijgen helaas nogal wat kritiek. Zij voeren slechts het clubbeleid uit ! Daarom nog eens de regels op een rijtje.

Collectief uitdragen van sponsornamen kan NOOIT zonder contract van de sponsorcommissie. Dus ongeacht wat er voor een team wordt aangeschaft; zodra er een sponsornaam (bedrijf, merk) wordt opgedrukt, moet er een overeenkomst getekend worden tussen de sponsor en de sponsorcommissie. Individueel mag iemand bijvoorbeeld wel in een Feyenoord-pak met Opel-reclame en Nike-embleem bij de club komen. Collectief (dus met heel team) mag dit niet.

Bij wedstrijden mag alleen gebruik gemaakt worden van Kelme-kleding en Kelme-accessoires. Dus alle spelers en begeleiders mogen op het veld en in de dugout géén spullen dragen of gebruiken van een ander kledingmerk. Buiten de afrastering van de velden (bij veld 2 buiten de lijnen) mag dus individueel wél kleding van andere merken gedragen worden.

Wat krijgen de leden er voor terug? Een veelgestelde vraag. Allereerst altijd 15% korting op het Kelme-assortiment, dus óók individueel. Wil je iets aanschaffen voor het hele team? Doe dat dan bij voorkeur via de sponsorcommissie, want die kunnen soms een extra korting voor je regelen. Heb je een sponsor, die naamsvermelding wenst, dan MOET het uiteraard via de sponsorcommissie.

Tot slot nog een veel gehoorde vraag. Waarom moet een sponsor naast de kosten van de spullen óók nog een sponsorbijdrage aan de club betalen? Het antwoord is tamelijk simpel: omdat de club er anders niets aan overhoudt (wat juist de bedoeling is van sponsoring) en omdat het nergens in de wereld mogelijk is om gratis reclame te maken. Er staat altijd iets tegenover !

Wie vragen heeft over sponsoring – of een offerte wil – kan terecht bij de leden van de sponsorcommissie; Anneke Scheurwater, John Eichhorn, Henny Kattemölle en Thijs Blom. Informatieve vragen over kleding en accessoires kun je stellen aan Theo de Bot (jeugd) en Lucien Gooshouwer (senioren). Zij zijn trouwens de enigen die namens de club bij Kelme collectieve bestellingen mogen doen. Ook dat is zo met Kelme afgesproken.