Scheidsrechter Joop Hartman, die bij GSC/ODS al menige jeugdwedstrijd floot, heeft de Dordtse Sportprijs gewonnen. Tijdens de verkiezing van de Dordtse sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar, in het Stadhuis, kreeg hij woensdagavond deze eervolle prijs uitgereikt als dank voor zijn jarenlange inzet voor de voetbalsport. Onze jeugdcommissie had hem, met collega’s van andere clubs, kandidaat gesteld voor deze prijs.

De 80-jarige Dordtenaar is de afgelopen maanden flink in de publiciteit geweest. Hij zou op 18 november bij onze club z’n 3000-ste wedstrijd fluiten, maar een blessure (een breuk in het onderbeen) verhinderde dat. Inmiddels is Hartman weer fit en heeft hij ook al weer wat vriendschappelijke wedstrijden gefloten. Onderstaand treffen jullie de tekst aan uit het jury-rapport van de Dordtse Sportprijs:

“De scheidsrechter ligt anno 2018 onder een vergrootglas. Beslissingen van de toparbiters in het (inter)nationale voetbal worden uit alle mogelijke hoeken en camerastanden belicht: was het juist of onjuist wat hij (of zij) in die specifieke situatie deed? Bij deze jaarlijkse Dordtse sportverkiezing zetten we de spotlights ook nadrukkelijk op de scheidsrechter.

Of beter gezegd: we halen een scheidsrechter voor het voetlicht die al zijn wedstrijden floot toen niemand nog een woord repte over de ‘videoref’ of ‘doellijntechnologie’. In het jaar 1966, toen het voor deze scheidsrechter allemaal begon, deed een arbiter nog zijn scheidsrechterlijke taken met eigen inzicht, doortastendheid, arendsogen en persoonlijkheid.

De scheidsrechter die we vanavond in het zonnetje zetten en eren om zijn verdiensten, niet alleen voor de individuele inbreng in de scheidsrechterswereld, maar ook vanwege zijn bijdrage aan de Dordtse voetbalsport in het algemeen. Hij heeft inmiddels de mijlpaal bereikt van 3000 gefloten wedstrijden. 3000…..het is niet alleen een magisch getal, maar ook een cijfer dat bewijst hoe zeer deze scheidsrechter het nog steeds enorm naar zijn zin heeft op de groene (kunst) grasmat.

Op 80-jarige leeftijd is deze scheidsrechter nog steeds een graag geziene ‘man in het zwart’ bij de regioclubs, niet alleen in Dordrecht maar ook daarbuiten. Een man die ook op het organisatorisch vlak zijn mannetje heeft gestaan door het organiseren van toernooien. Altijd met de drive om de voetbalsport vooruit te helpen.

Joop Hartman is een sieraad van een scheidsrechter, maar ook een voetbaldier in hart en nieren en bovendien een man met een nog immer flink kloppend sporthart. Daarom verdient hij met ere de sportprijs van de gemeente Dordrecht.”